Siirry pääsisältöön

Kehittäkää rohkeasti omaanne, älkää matkiko muita!

Kun suomalaiselle uskonnonopetukselle haetaan verrokkia ulkomailta, kannattaa poimia vaikka Itävalta, jonka opetusmalli muistuttaa hiukan meikäläistä. Kävimme ekumeenisella asiantuntijaryhmällä hiljattain Wienissä siihen tutustumassa.
Kaikilla on koulussa oikeus omaan uskontoon
Katolisella kirkolla on Itävallassa vahvat juuret, mutta moniarvoisen yhteiskunnan perusta luotiin jo kaksoismonarkian aikaan. Käyntikohteissamme viitattiin usein vuoden 1781 suvaitsevaisuusjulistukseen, jolla ei-katolilaiset saivat oikeuden harjoittaa omaa uskontoaan. Samalla jatkumolla on Itävallan islam-laki vuodelta 1912, joka uudistettiin muutama vuosi sitten.
Kaikilla rekisteröidyillä uskontokunnilla on oikeus oman uskonnon tunnustukselliseen opetukseen koulussa. Valtio rahoittaa sen, mutta uskonnolliset yhdyskunnat laativat opetussuunnitelmat oppimateriaaleineen sekä valitsevat opettajat ja määrittävät opetusryhmät. Heillä on myös omat koulutarkastajansa (Inspektor), jotka koordinoivat ja tukevat uskonnonopettajien työtä. Tunnit sisältyvät koulun lukujärjestykseen, ja joskus niitä pidetään myös yhteisryhmissä, joita ohjaavat eri uskontojen opettajat yhdessä. Ainakin Wienissä näytti olevan mutkatonta uskontojenvälistä yhteistyötä.
Lähes puolet kouluista on yksityisiä ja enimmäkseen katolisia. Niissä oppilas opiskelee omaa uskontoa tai etiikkaa. Valtion kouluissa uskonnon voi valita pois, mutta taloudellisista syistä tilalle ei ole tarjota muuta katsomusopetusta.
Opettajia koulutetaan myös sopimusyhteistyönä
Luokanopettajat suorittavat kanditasoisen tutkinnon, jossa tehdään ensin yhteiset opettajaopinnot ja sen jälkeen erikoistutaan joihinkin oppiaineisiin. Aineenopettajat koulutetaan yliopiston maisteriohjelmassa. Vierailimmekin Wienin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, jossa toimii katolisen ja protestanttisen teologian lisäksi myös islamilaisen teologian laitos.
Vuodesta 2007 alkaen yliopiston kumppanina opettajakoulutusta on antanut Kirkollinen pedagoginen korkeakoulu (KPH). Useimmat uskonnolliset yhteisöt ovat solmineet sen kanssa koulutussopimuksen, joten toiminta on ekumeenista sekä uskontojenvälistä. Heillä on tiheä harjoittelukouluverkosto sekä useita koulujen kehittämiskeskuksia (counseling center), joista yksi liittyy juuri uskontodialogiin.
Ainedidaktiikan perusopintojen lisäksi KPH tarjoaa täydennyskoulutusta, johon kustannusten puolesta kaikilla opettajilla on mahdollisuus osallistua noin 15 tuntia vuodessa. KPH on mukana Erasmus+ ohjelmassa ja yhteyksiä näytti olevan Suomeenkin.
Matkaeväitä ja oivalluksia
Parin kouluvierailun jälkeen tapasimme islamilaisen yhteisön koulutarkastajan, joka vaikutti viisaalta naiselta. Hän paljasti meille syyn, miksi islamin opetus on ylemmillä luokilla maahanmuuttajataustaisten tyttöjen suuressa suosiossa: he tarvitsevat tukea ja argumentteja kasvaessaan eurooppalaisiksi musliminaisiksi maallistumisen ja kodin odotusten paineessa.
Yhtenä iltana tapasimme myös paikallisia ortodoksiopettajia. Kun olimme vertailleet kummankin maan uskonnonopetusta, kysäisin vieruskaverilta, millaisia terveisiä hän lähettäisi suomalaisille kollegoille. ”Kehittäkää rohkeasti omaanne, älkää matkiko muita!” hän kehotti.
Oikeus omaan uskontoon ja katsomukseen sisältää myös oikeuden omaan pohdintaan ja kyseenalaistamiseen. Minä huomasin matkalla pohtivani sitä, kuinka eri lailla kuulemme samankin esityksen tai puheenvuoron, riippuen siitä kuulummeko itse enemmistöön vai vähemmistöön.
Yhtenäistä Euroopan laajuista katsomusopetuksen mallia tuskin koskaan syntyy, mutta olisiko sellainen edes tarpeen?




Tuula Vinko on pappi ja ev.lut. uskonnon opettaja, joka työskentelee kouluyhteistyön asiantuntijana Kirkkohallituksessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oman uskonnon opetus on osa yhdenvertaisuutta

Mitä on uskonnon opetus?  Uskonnon opetus sanana kuvaa jopa meille uskonnon opetuksen parissa työskenteleville eri asioita. Kysynkin, mikä on uskonnon opetuksen tavoitteena. Se on laaja yleissivistys omasta uskonnosta, ajattelutaitojen kehittyminen myös hengellisissä aiheissa ja identiteettiin liittyviin kysymyksiin vastauksien etsiminen. Kyllä, sana identiteetti on mainittu. Valtaväestön on välillä vaikea nähdä, mitä on identiteetti, kun kukaan ei sitä omassa arjessa kyseenalaista. Avaan omaa lähestymistapaani esimerkillä. Kristityt ystäväni ovat viettäneet pääsiäistä, kristillisen kalenterin suurinta juhlaa. Kirkollisena juhlapyhänä useimmilla päivät ovat vapaita ja kaupasta saa ostettua pääsiäiseen liittyvää: on mämmiä, lammasta, suklaamunia ja hengellistä ohjelmaa. Kun kesäkuun puolessa välissä vietän perheeni kanssa ramadan-kuukauden päätösjuhlaa, id al fitriä, kaupoissa ei ole saatavilla id-koristeita tai juhliin liittyviä erikoisherkkuja. Jopa se, että vanhempi hakee ...

Tunnustukseton vai asiantuntija?

Asiantuntijuus on hankala termi. Sen määritteleminen on aina ympäristöstään riippuvaista. ”Yksisilmäinen on kuningas sokeiden joukossa”. Opettajista puhuttaessa on itsestään selvää ja tavoiteltavaa, että asiantuntijuus opettajana koostuu merkittäviltä osin kasvatustieteen asiantuntijuudesta. Kasvatustieteellinen asiantuntijuus on sekin ajassa muuttuva määre. Jatkuva kouluttautuminen, opetus- ja elämänkokemus kypsyttävät saatuja oppeja todellisuuteen sovellettaviksi vuosien varrella. Asiantuntijuus, syvempi ymmärrys kohteesta ja suorituksesta avautuu usein vasta sitä opettaessa toiselle ihmiselle. Oman uskonnon opetuksessa on kyse muustakin kuin tiedon jakamisesta kunkin uskonnon perusdogmeista. Usein oppilas on vähemmistön edustaja, jonka kokemus Suomesta ja suomenkielestä on erilainen kuin täällä luterilaisuuden tai helsinkiläisen maallistuneisuuden keskellä kasvaneella ”mattimeikäläisellä”. Kieli- ja sosiaalinen kokemus on usein hämmentävä muista kulttuureista tulleilla maahanmu...

Kulttuurit kohtaavat kouluissamme

Maahanmuuton myötä myös  ortodoksisten oppilaiden kulttuuritaustat ovat moninaistuneet. Valtaosa oppilaista tulee Venäjältä, mutta heitä on muuttanut myös kaikkialta Itä-Euroopasta, Kreikasta, Bulgariasta, Romaniasta, Georgiasta, Serbiasta ja Virosta. Ortodoksisilla oppitunneilla on oppilaita myös Etiopiasta, Eritreasta ja muualta Afrikasta. Kun sain ensimmäisiä afrikkalaisia ortodokseja oppitunnille, havaitsin, että ainoa tuttu asia Suomessa heille oli ortodoksinen kirkko ja ortodoksisen uskonnon tunti. Lapset odottivat koko viikon ”omaa tuntia”. Kaikki muu olikin sitten vierasta, ruoka, talvi ja pimeys. Osa lapsista kutsui minua äidiksi. Järjestelin heille myös koulun ulkopuolisia asioita, ja toimin viestin viejänä muille opettajille. Tunsin, että he luottivat minuun enemmän kuin muihin, sillä edustin samaa kulttuuria kuin he eli ortodoksisuutta. Islamin opettaja toimii kouluissa yleensä vielä enemmän oppilaiden luottoihmisenä. Uskonnon opettaja selvittelee kulttuurisyist...